wtorek, 30 września 2014

Rokitnik w pielęgnacji włosów!

Witam! Dzisiaj będzie znowu z serii – co matka natura ma nam do zaoferowania, a mianowicie o rokitniku i jego właściwościach. Lecz uprzednio przybliżę nieco sylwetkę tego tajemniczego pana rokitnika. Rokitnik zwyczajny, bo tak się zowie, a po łacinie Hippophae rhamnoides, jest ciernistym krzewem. Rośnie w strefie umiarkowanej na terenie Eurazji (Tybet, Syberia). Rokitnik  to roślina, która obdarowuje nas bardzo smacznymi i odżywczymi owocami o kolorze pomarańczowym. Niegdyś rokitnikiem karmiono konie, które po zjedzeniu owoców miały piękną i niezwykle błyszczącą sierść. Stąd też zapewne ktoś wpadł na pomysł, że skoro owoce te działają tak wspaniale na sierść to czemu nie na włosy? Owoce rokitnika zawierają bowiem w sobie masę witamin, minerałów i tak zwane polifenole. Dlatego cieszą się taką popularnością zarówno w kosmetyce ale i w medycynie czy gastronomii. Z rokitnika otrzymuje się olej rokitnikowy. I to między innymi o nim będzie mowa. 


Olej rokitnikowy

Olej rokitnikowy może być wytworzony z nasion oraz z pulpy owocowej. Ze względu na to w jaki sposób i z czego jest wytwarzany zależą jego właściwości i zastosowanie. Olej uzyskany z owoców rokitnika jest najbardziej cenny i skuteczny jeżeli chodzi o właściwości działania, zwłaszcza na skórę. Jego kolor jest bardzo mocny o zabarwieniu pomarańczowo-czerwonym, dlatego stosuje się go w rozcieńczeniu nie więcej niż 5%. Barwę swą olej zawdzięcza dużej zawartości witaminy A: beta-karotenu , likopenu, kryptoksantyny i zeaksantyny.  Zwłaszcza drogocenne są karotenoidy, ponieważ to one posiadają właściwości regeneracyjne, przeciwzmarszczkowe i antyoksydacyjne. Witamina A poprawia również i wyrównuje koloryt skóry i stanowi naturalną ochronę przed promieniowaniem słonecznym. Skład oleju rokitnikowego bogaty jest też w witaminę E – czyli witaminę młodości, minerały i flawonoidy, które jak powszechnie wiadomo wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne. Olej rokitnika to także składowisko kwasów tłuszczowych. 

W telegraficznym skrócie

Olej pozyskany z rokitnika jest bardzo zdrowy i ma właściwości lecznicze. Oddziałuje na układ naczyniowy, przewód pokarmowy, moczowo-płciowy i na skórę. Ma działanie łagodzące i lecznicze w stanach zapalnych i bólach różnego pochodzenia.  Zawiera w sobie:
- flawonoidy 
- karotenoidy 
- karoten
- witaminę C, B (B1, B2, B6), K, A, E
- kwas foliowy,
- prowitamina D 
- fitocydy
- garbniki
- sole mineralne (żelazo, bor, mangan)
- nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi kwas oleinowy)
- kwasy organiczne (winowy, jabłkowy)

Działanie oleju z rokitnika na włosy

Olej z rokitnika, jeżeli chodzi o włosy, ma działanie wzmacniające. Hamuje również proces wypadania włosów. Może być stosowany zarówno miejscowo do pielęgnacji jak i doustnie w celu wzmocnienia organizmu od wewnątrz. Olej ten można pić codziennie ok. 1 łyżeczki. Jeżeli chodzi o stosowanie w celu kuracji na włosy to warto wspomnieć, że nadaje się on zarówno do włosów suchych, zniszczonych jak i tłustych. Wzmacnia włosy, odbudowuje i regeneruje, nadaje blask i sprężystość. Czyli wszystko to o co nam chodzi. Poniżej przedstawię propozycje jego wykorzystania do każdego rodzaju z włosów. I tak:

Włosy suche
Olej rokitnikowy, olej rycynowy – wymieszać w proporcjach 1:1. Następnie tak przygotowaną mieszankę nakłada się na skórę głowy oraz włosy. Zabieg ten należy wykonać mniej więcej pół godziny przed myciem włosów. Włosy po umyciu można spłukać na przykład płukanką rumiankową.  

Włosy tłuste 
Olej rokitnikowy w czystej postaci, bez domieszek, należy wetrzeć w skórę głowy i włosy tak jak powyżej, przed umyciem włosów minimum pół godziny. Po umyciu włosy można spłukać samą wodą bądź płukanką z pokrzywy. 

Włosy normalne
Olej z rokitnika mieszamy w równych częściach z olejem rycynowym i rzepakowym. Taką mieszaninę podgrzewamy (nie za bardzo) i nakładamy na skórę głowy i włosy. Następnie, jak przy maskach, zawijamy głowę ręcznikiem i pozostawiamy na około 1,5 do 2 godzin. Po umyciu włosów spłukujemy je samą wodą lub płukanką pokrzywowo-rumiankową.

Właściwości lecznicze rokitnika

Olej z rokitnika stosuje się przy leczeniu takich schorzeń jak:
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, 
- choroby jelita grubego,
- zapalenia jamy ustnej, 
- afty,
- nadżerka,
- stany zapalne kobiecych dróg rodnych,
- biegunki,
- hemoroidy,
- zajady, rany na skórze, oparzenia skóry,
- zapalenie zatok,
- zapalenie migdałków,
- ograniczają zakrzepy krwi

Przy spożywaniu drogą pokarmową oleju rokitnikowego w zasadzie zdarzają się tylko nieliczne przypadki nietolerancji w postaci bólu, duszności, wymiotów, zgagi. W przypadku występowania tych objawów należy przerwać przyjmowanie. 

Widzicie zatem sami jak cenna jest ta roślina. Ma tyle właściwości, że aż dech zapiera. Po raz kolejny sprawdza się zasada, że naturalne jest najlepsze. Zresztą sami spróbujcie - albo czystego oleju z rokitnika albo w kosmetykach zawierających olej z rokitnika…a wasze włosy i ciało będą Wam wdzięczne.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czuprynkowo - Wszystko dla włosomaniaczek

Designed By Blokotek